Home     Kundo Xt co2 detector complete set
Kundo Xt co2 detector complete set

Kundo Xt co2 detector complete set


Kundo Xt co2 detector complete set
€ 319.00
Exclusief btw


Artikelcode: co2div020d

  • Productinformatie

Arbowet verplicht koolzuurgas detectie

De voor bijna alle Nederlandse horeca verplichte CO2 detectie, koolzuur gas of kooldioxide detector.

Sinds 1 maart 2001 gelden nieuwe, aangescherpte regels voor de opslag van en het werken met R744, koolzuur gas, kooldioxide of CO2


Waarom moet er CO2 detectie of detector geplaatst worden

Aanleiding voor de nieuwe regels is dat de Arbeidsinspectie in de horeca regelmatig op moeilijk ventileerbare bierkelders stuit, waarin één of meerdere koolzuur of kooldioxide cilinders zijn opgeslagen en/of deel uitmaken van een bier of postmix tapinstallatie. De nieuwe regelgeving geldt voor betreedbare ruimten waarin 1,0 kilogram of meer koolzuur gas wordt opgeslagen. Dit zijn dus vrijwel alle bierkelders en koelcellen. Daarbij maakt het voor de wetgever niet uit of of er in die kelder, koelcel of "ruimte" koolzuur wordt gebruikt of niet. Zodra er opslag is van meer dan 1 kg koolzuur of lopen de koolzuur of kooldioxide leidingen "alleen maar" door de kelder, koelcel of "ruimte" is CO2 detectie of koolzuur gas detector verplicht.

Wat moet er beveiligd worden:

Betreedbare ruimten en werkplaatsen die gevaarlijk kunnen worden bij R744, CO2 of koolzuur gas lekkage zijn: kelders en hermetisch afgesloten ruimten zoals koelcellen, werk en motorruimten bij koelingen, vriezers  
Brouwerijen en wijnpakhuizen het beveiligen van garings en opslagruimten omdat daar CO2 of koolzuurgas vrij kan komen
Moderne koelingen en vriezers werken steeds vaker met koolzuurgas CO2 ook wel bekend als koudemiddel R744
Reinigingsmachines met CO2 koolzuur droogijs sneeuw of ijspellets, hierbij zijn de werkruimtes en straalkabines te beveiligen
CO2 of koolzuur vulstations, lekkage van afsluiters en vulmachines
Levensmiddelen verpakkingsstations, beveiliging van de werkplaatsen en tankopslag ruimten
Waarmee moet er beveiligd worden

In onvoldoende geventileerde kelders moet met een vast opgestelde CO2 detectie, koolzuur-gas detector of kooldioxide detector het koolzuur gas gehalte in de lucht permanent worden gemeten en gesignaleerd wanneer er een gevaarlijke situatie ontstaat.

De signalering moet buiten, vóór het betreden van de te-beveiligen ruimte kunnen worden bekeken en bediend. Dus vóór de kelderingang, motorruimte of koelcel.

Wanneer voldoet ventilatie niet aan de regels?

Als het ventilatie systeem niet gecertificeerd is. (dus geen bouwmarkt ventilator)
Als een ruimte kleiner dan 100 m3 minder dan 4x per uur van frisse lucht wordt voorzien of een grotere ruimte minder dan 2x per uur.  
Ook als ventilatie plaats vindt hoger dan 25 cm van de vloer, voldoet de ventilatie niet aan de regels.
Wettelijk verplicht onderhoud

Om goede werking van de detectoren te waarborgen schrijven de regels periodiek onderhoud en deskundige controle voor. De oplossing is heel eenvoudig: elke 4 jaar de sensor omruilen. Een voordelige "ruilsensor" met 4 jaar garantie vindt u in onze webshop.

KUNDO XT CO2 CONTROL

De KUNDO xT CO2 detectie of wel koolzuur gas detectoren zijn wettelijk voorzien van een voor-en hoofdalarm.  
Het vooralarm treedt in werking als de R744, CO2 concentratie in de beveiligde ruimte de grens van 1,5 volume% overschrijdt.  
Het hoofdalarm van de CO2 detectie gaat af als de R744, CO2 of koolzuur gasconcentratie in de ruimte het niveau van 3 volume% (60000 mg/m3) overstijgt.
Een KUNDOXT CO2 detectie of koolzuurgas detector verbruikt continue slechts een paar m-Watt, een ventilator gebruikt vele honderden Watt's per dag
Optioneel

Kundoxt CO2 detectie kan optioneel eenvoudig uitgerust worden met een tweede toegangsbeveiliging bv voor een tweede kelder ingang. Als er een tweede ingang is is het een verplichting!

KundoxT CO2 detectie kan optioneel (ook later) uitgerust worden met een schakelkastje wat bij een voor of hoofdalarm een ventilator (mag bouwmarkt zijn) aanschakelt om de beveiligde ruimte te ventileren.