Welke biertap

Welke biertap

Biertaps zijn er in verschillend maten en soorten en capiciteiten welke is het beste geschikt voor welke toepassing.

Biertap met koelkast

Wat is een biertap met koelkast  het is een tapzuil met fustenkoeler.
Fustenkoelers zijn er vanaf 1 x 50 liter en 2 x 20 liter t/m 8 x 20 liter ,deze worden onder de bar geplaatst
of los met direct de tapzuil erop.
Ze zijn er ook groter deze worden geplaatst in een kelder of andere ruimte ,hier bij word dan ook nog een waterkoeler bijgeplaatst met pythonpomp met een python slang naar de bar.
Wat is het voordeel van dit systeem.
In een fustenkoeler blijft bier langer goed om dat de opslag temperatuur 4 graden is.
De houdbaarheid van een bierfust is 3 tot 4 weken zonder smaak verschil of dat het fust bederft.
De fusten moeten natuurlijk altijd voorgekoeld zijn.
Dus per kraan 1 fust aangeslagen en een vvorgekoeld als het aangeslagen fust leeg is
Met dit systeem minder bierverlies  de tapservice hoeft nog maar 8 wekelijks langs te komen om te reinigen.
Is ook makelijk zelf te reinigen met een reingingstank.
Een biertap met fustenkoeler is het beste systeem voor iedereen omdat het bier langer vers blijft.
En de kosten lager zijn de eerste aanschaf is wt duurder maar heeft zich zeker in een half jaar terug verdient.

Waterbadkoeler

Een waterbadkoeler word gebruikt als er een hele grote omloop snelheid is of als er geen plaats is voor een fustenkoeler onder de bar.
Of bij lange leidingen omdat de fusten in een kelder of een andere ruimte zijn opgeslagen omdat er geen plaats is onder de bar hier voor.
Dan word er namelijk gebruik gemaakt van het water bad waar de pythonpomp het water uit haalt en dan  door 2 leidingen die naast de bierleidingen lopen continue gekoeld worden
De waterbad koelers zijn er in verschillende capiciteten hoe hoger de capiciteit hoe meer bier er per uur getapt kan worden
Het bierfust hoeft niet voorgekoeld te zijn zoals in een fusten koeler dus aansluiten en direct tappen
Een waterbadkoeler koelt sneller terug dan een droogkoeler dit kan bij een droog koeler ondervangen worden door een droogkoeler  aan te schaffen met een hoger capiciteit,.
Vaak worden waterbadkoelers uitgezet als ze enkele dagen niet gebruit worden om energie te besparen echter moet de koeler als deze weer aan gaat weer hard werken wat de besparing weer te niet doet
En het is beter om de koeler aan te laten staan het is beter voor het apparaat
Als de koeler uit gaat moet ook de waterbak leeg gehaald worden dit om oxidatie van de voeler van de thermostat te verkomen.
Bij transport dient de waterbak altijd leeg gehaald worden.


Droogkoeler

Waarom een droogkoeler
Een droogkoeler is binnen 5 tot 10 minuten koud dit is bij een waterbad koeler gemiddeld 3 uur
De droogkoeler word meestal gebruikt als tafeltap maar is ook uitertmate geschikt als onderkoeler
Bij een droogkoeler hoef je dus geen water te vullen of leeg te maken.
Hier zit een aluminium blok in die gekoeld worden waar de bier spiralen om heen lopen.
Een droogkoeler is als je deze aanzet snel koud maar koelt wat minder snel terug dan een waterbadkoeler
Dit los je op door een droogkoeler te nemen met een wat hogere capiciteit.Jje kunt de koeler ook gebruiken als onderkoeler. Als je een droogkoeler als onderkoeler gebruikt dient deze zo dicht mogelijk bij de biertapzuil te staan dit omdat het stuk bierslang na de koeler niet meer gekoeld word het advies dus zo kort mogelijk te houden.
Als de afstand langer dan 150 cm is neem dan een waterbadkoeler
Dit geld ook voor een waterbadkoeler dus als de afstand te lang is gaat de voorkeur uit naar een waterbadkoeler met een pythonslang
Een droogkoeler is ideaal als mobiel object ookin mobiele barren
Ze zijn er ook met ingebouwde lucht compressor zodat je met lucht kan tappen inplaats van CO2
Als je met lucht tapt moet het fust wel meteen leeg zijn binnen 2 dagen